De zes mooiste mogelijkheden van boekhouding in Odoo

Dat wij fan zijn van Odoo mag duidelijk zijn. Maar waarom precies, dat leggen we graag aan je uit. In deze blog schijnen we het licht op de boekhoudmodule. Odoo maakt boekhouden namelijk gemakkelijker. Met name de integratie tussen alle Odoo-modules zorgt voor een gestroomlijnde werkwijze. Lees verder voor nog meer redenen waarom boekhouden in Odoo zo goed werkt.

1. De perfecte koppeling

De boekhoudmodule is tweeledig. Aan de ene kant gaat het over boekhouden. Aan de andere kant staat de facturatiemodule. Alles van de verwerking van je verkoop, het sturen van facturen en je boekhouding komt dus terug in de financiële module van Odoo.


De boekhoudmodule is bovendien gekoppeld aan alle facetten binnen je organisatie. Een voorbeeld: je bent een bouwbedrijf en bouwt een huis voor een klant. Dan ga je deelfacturen sturen zodra je bepaalde milestones behaalt. Om zo je cashflow op orde houden. Je maakt daarvoor een verkooporder aan. Het handige aan Odoo is dat aan die order projecten gekoppeld zijn. Zo regel je je volledige projectbeheer. De boekhoud-module zit daar ook aan gekoppeld, waardoor de factuurstroom soepel op gang komt zodra (deel)projecten zijn afgerond. 

2. Flexibiliteit in Odoo rapporteren

Een unique selling point van boekhouden in Odoo is de flexibiliteit van rapporteren. Veel organisaties gebruiken tegenwoordig Vision planner of Power BI voor data-analyse. Bijvoorbeeld om boekingen te controleren. Er wordt dan een extra tool aangeschaft (met extra kosten voor licenties en inrichting). Maar Odoo biedt dit soort mogelijkheden ook met Odoo Spreadsheets. Deze rapportagefunctie is bovendien altijd realtime. Waar bijvoorbeeld Power BI eens in de zoveel tijd data extraheert, doet Odoo dit continu. Meer over spreadsheets in Odoo zie je in deze interessante video op Youtube

Reporting in Odoo

3. Geen omkijken naar facturen binnen Odoo

Binnen Odoo kun je de hele factuurstroom en het afhandelen daarvan dus volledig automatiseren. Stel, je hebt een webshop in Odoo. Klanten kunnen na bestellen direct betalen. Daar heb je geen omkijken meer naar. De factuur wordt automatisch gegenereerd en verstuurd en de klant betaalt gemakkelijk online. Jij hoeft niet te checken of de betalingen wel binnenkomen; dan doet Odoo voor je.

Factuur en betalen in Odoo

4. De koppeling met belastingdienst (Odoo 17)

Er bestaat in Odoo nu een koppeling met de belastingdienst, waardoor je binnen twee klikken je belasting door kan zetten. Je hoeft dit niet meer handmatig online te regelen. Met slechts met een paar klikken in je Odoo-omgeving maak je je belastingrapport op en stuur je het door naar de belasting. Dit is mogelijk vanaf Odoo 17

5. Aflettermodellen zijn goed aanpasbaar

In Odoo kun je heel mooi afletterregels instellen. Deze zijn volledig aan te passen aan jouw wensen. Het systeem mag dan pas een betaling verrekenen zodra er aan die specifieke regels is voldaan. Stel, een klant krijgt een factuur van € 100, maar maakt € 99,99 over. In zo’n geval kun je instellen dat er wel verrekend mag worden als het juiste factuurnummer in het opmerkingenveld staat. 

6. Voorraadwaardering goed inzichtelijk

Een voorbeeld: jij bent een handelsbedrijf en je verkoopt laptops. Een laptop is gemiddeld € 1.000. Natuurlijk doet de inflatie zijn werk en kostte de inkoop van een laptop vorig jaar € 900. Dit jaar kost een laptop € 1.000 en volgend jaar        € 1.100. Je weet hoeveel laptops je op voorraad moet hebben; wat er in gaat en wat eruit gaat. Vaak weet je nog niet wat de voorraadwaardering is en organisaties zullen dan eenmaal per maand (of jaar) hun voorraad tellen. Om dat vervolgens in de boeken te zetten.

In Odoo kun je voorraadhoeveelheden in de voorraad-app koppelen aan je financiële boekhouding. Wanneer er een laptop verkocht is die oorspronkelijk  € 900 kostte, zal dat bedrag ook van je voorraad afgaan. Net als wanneer er een laptop van inkoopprijs € 1.100 verkocht wordt. Hierdoor heb je altijd inzicht in je voorraadwaardering.

Aan de slag met de boekhouding in Odoo

 Werk je nog niet met Odoo, maar ben je wel geïnteresseerd in deze bedrijfssoftware? Neem dan gerust even contact op met onze salesmanager Richard. Hij kan je alle mogelijkheden laten zien. Werk je al wel met Odoo, maar kun je ondersteuning gebruiken bij de implementatie of upgrade? Ook daar helpen we je graag bij!

Neem contact op »

Deel deze post
Labels
Archiveren
Odoo Roadshow 20 juni
Ontdek de nieuwste functies en updates van Odoo 17