Grip op je productieprocessen met Odoo MRP

Materialen zijn een cruciaal onderdeel van je productie. Zonder voldoende materialen ben je niet in staat om aan de vraag te voldoen. Aan de andere kant is een teveel aan materialen inefficiënt. Daar komt Material Requirements Planning in beeld. Ook wel MRP. Het helpt je bij het organiseren van je voorraadniveau, het plannen van productieactiviteiten en het beheren van leveringen.


In deze blog leggen we uit waarom Odoo perfect geschikt is als MRP-systeem.

Wat is een MRP-systeem eigenlijk?

Material Requirements Planning is een systeem dat voorraden beheert en helpt bij het plannen van productie en leveringen om aan klantorders te voldoen. Het MRP-proces omvat:

  • Het monitoren van de huidige voorraadniveaus van grondstoffen en componenten;
  • Het identificeren van wanneer materialen moeten worden aangevuld;
  • Het plannen van materiaalinkopen en productieactiviteiten.

Door zowel de externe klantvraag als de interne productiecapaciteit te bekijken, zorgt MRP ervoor dat bedrijfsactiviteiten soepel verlopen. Zonder vertragingen door materiaaltekorten of machineproblemen.

Hoe werkt MRP?

MRP maakt gebruik van een hoofdproductieplan (ook wel het MPS genoemd). Dit is een lange termijn planning die gebaseerd is op historische data en je verkoopprognose, maar ook op je stuklijsten (recepturen), huidige voorraad en levertijden. Daarnaast kun je veiligheidsniveaus inbouwen om risico's te minimaliseren.


Op basis van deze gegevens genereert het MRP-systeem inkooporders, productieorders, werkorders en planningen.

Input en output van Odoo MRP

MRP en Odoo

Waarom zou je voor Odoo kiezen als software voor jouw MRP? We geven je zes redenen:

1. Integratie met andere bedrijfsfuncties

Odoo is een echt bedrijfsplatform. Alles, van je website tot boekhouding, verkoop, inkoop en je MRP, organiseer je met Odoo. Dit zorgt voor een gestroomlijnd bedrijfsproces.

2. Hoofdproductieplan (Master Production Schedule) 

Met Odoo's hoofdproductieplan kun je een langetermijnplanning uitvoeren voor productie en inkoop. Het MPS van Odoo integreert namelijk direct met je daadwerkelijke en verwachte toekomstige vraag, waardoor je inzicht krijgt in lange termijn productiecapaciteit en bijbehorende inkoopbehoeften. Dit helpt je beter voorbereid te zijn op toekomstige behoeften en voorkomt voorraadtekorten of -overschotten.

3. Realtime en uitgebreide rapportagemogelijkheden

Odoo biedt krachtige rapportagemogelijkheden die inzicht bieden in je productieprocessen. Dankzij de rapportages binnen MRP ben je in staat om datagestuurde beslissingen te nemen en snel optimalisatiegebieden te identificeren.

​4. Voor- en nacalculatie

Een waardevolle functie in Odoo is de voor- en nacalculatie. Met voorcalculatie kun je de verwachte kosten en middelen voor een productieorder berekenen.  De nacalculatie stelt je in staat om de werkelijke kosten en middelen te vergelijken met de geschatte waarden. Dit helpt je nauwkeuriger te plannen en je productieprocessen voortdurend te verbeteren.

5. Kostenbesparing

Odoo biedt een kostenefficiënte oplossing in vergelijking met andere MRP-systemen, zonder in te leveren op functionaliteit. De prijzen van Odoo bekijk je hier.

6. Korte lijnen tussen organisaties en Odoo-ontwikkelaars

Odoo werkt al jaren samen met zowel kleine, middelgrote als grote organisaties in de maakindustrie. Dit heeft geleid tot een gebruiksvriendelijke en robuuste oplossing. Ze begrijpen precies wat er nodig is en onderhouden nauw contact met hun gebruikers. De software wordt bovendien continu verbeterd en geüpgraded!

Stappen naar een succesvolle Odoo MRP implementatie

Alles wat je nodig hebt voor je material planning heb je met Odoo in één platform; snel en eenvoudig te gebruiken. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de YouTube serie die Odoo hierover gemaakt heeft. Ben je benieuwd hoe dit jouw organisatie kan helpen? Dat laten we je graag zien in een demo. Neem dan gerust contact op!


Een demo van de mogelijkheden?

  rschmidt@erpopen.nl
  06-83 49 57 33

Deel deze post
Labels
Archiveren
De zes mooiste mogelijkheden van boekhouding in Odoo