Blog

Blijf op de hoogte van het laatste Odoo nieuws

Een baan als consultant bij erp|open

Onze consultants hebben een mooie en veelzijdige baan. De ene dag zijn ze volop bezig met het implementeren van Odoo bij nieuwe klanten, de andere dag gaan ze aan de slag met de ondersteuning en support van bestaande klanten. Brian vertelt over zijn baan als functioneel consultant bij erp|open.

De werkdagen van onze consultants verschillen enorm per dag. Het is maar net voor welke klant ze aan het werk zijn. Brian neemt je graag mee in de hoofdlijnen van een werkdag als consultant bij erp|open:

Het begeleiden van Odoo implementaties en migraties
We helpen klanten bij de migratie van een oudere Odoo versie naar een nieuwe Odoo versie. Maar ook met de inrichting van een geheel nieuwe Odoo omgeving voor nieuwe klanten. Het belangrijkste bij de begeleiding van implementaties is de communicatie met onze klanten. We blijven steeds vragen stellen: “wat vinden jullie prettig werken, hoe zien jullie het voor je, welke functies zijn essentieel voor het bedrijf?” Alles wat we als consultant vanuit deze vragen leren, kunnen we meenemen bij de inrichting van de Odoo bedrijfssoftware.

Het ondersteunen van klanten met een Odoo omgeving
Als onze klanten ergens tegenaan lopen in hun Odoo omgeving, is het aan de consultant om daarin mee te denken, de klant te adviseren en een oplossing aan te reiken. "In mijn ervaring werkt Odoo 9 van de 10 keer goed, maar dan zit het probleem vaak in de werkwijze. Je moet soms wel weten waar je precies moet kijken om goed door te krijgen hoe Odoo als bedrijfssysteem werkt."


Testen van geïmplementeerde software

Het testen werkt twee kanten op. Aan de ene kant testen consultants heel veel om te kijken of de bedrijfsprocessen werken zoals ze bedoeld zijn. Aan de andere kant is het heel belangrijk om ook de klant aan te sporen heel grondig te gaan testen. "Door te vragen waar zij tegenaan lopen leren we veel en kunnen we modules optimaliseren voordat Odoo live gaat. Klanten kijken als eindgebruiker natuurlijk anders naar de software dan wij."

Trainen van eindgebruikers

Naast dat onze consultants de implementatie leiden, zorgen zij ook voor de training van Odoo eindgebruikers. Het is voor een bedrijf een grote verandering om van softwarepakket te wisselen. Door mensen in verschillende disciplines van het bedrijf te trainen in Odoo, kunnen zij hun opgedane kennis delen met de rest van het bedrijf. Naast deze implementatietraining heeft erp|open de Odoo Academy opgericht waarmee specifieke trainingen worden gegeven aan Odoo gebruikers.

Odoo

Werken met Odoo

Als Odoo na onze projectfase helemaal goed geïnstalleerd en geïmplementeerd is, kun je goed zien hoe Odoo een bedrijf enorm kan helpen met automatisering. Alles wat klanten voor de implementatie handmatig moesten doen wordt dan allemaal via Odoo modules voor hen gedaan. Brian: "Het is supertof om te zien dat de software goed werkt en dat het werk van onze klanten makkelijker is geworden door onze implementatie!"

Odoo automatiseert dus een groot deel van de bedrijfsvoering. Vaak werkt Odoo net iets anders dan dat mensen met oudere software pakketten gewend zijn, het is dan een kwestie van leren hoe het in Odoo werkt. De software werkt 9 van de 10 keer heel soepel, maar soms heb je net dat extra stukje kennis nodig om te snappen hoe het systeem werkt. "Over het algemeen zijn onze klanten erg flexibel en staan ze er voor open om apps net iets anders in te richten - waardoor het op een efficiëntere manier kan. Als consultants denken wij altijd mee in de bedrijfsprocessen van onze klant en proberen onze denkwijze daarop aan te passen."

“Als Odoo na onze projectfase helemaal goed geïnstalleerd en geïmplementeerd is, kun je goed zien hoe Odoo een heel bedrijf enorm kan helpen met automatisering. Het is supertof om te zien dat je ziet dat de software goed werkt en dat het werk van onze klanten makkelijker is geworden door onze implementatie.” – Brian, consultant bij erp|open

Ook erp|open consultant worden?

Brian
Odoo tekst en afbeelding blok

Werken bij erp|open

"Mijn vorige werkgever was klant van Odoo en erp|open. Daar hebben we Odoo vooral voor commerciële doeleinden geïmplementeerd. Bij dat bedrijf was ik een key user, dus in die zin was ik al een beetje gewend aan Odoo en erp|open voordat ik hier kwam werken als consultant."

"Het voordeel van erp|open zit hem voor mij vooral in het aantal medewerkers en de jarenlange ervaring met de bedrijfssoftware van Odoo. Het is heel bijzonder om te zien hoe onze ontwikkelaars maatwerk voor elkaar boksen en dat met grote precisie weten te doen. Als nieuwe collega's net zo getraind worden als zij, hebben we binnenkort een leger aan ontwikkelaars en consultants waar geen Nederlandse Odoo partner tegenop kan. Daarnaast wordt Odoo steeds omvangrijker, waardoor iedere consultant zich op een andere expertise binnen Odoo focust."

De erp|open sfeer en collega's

"Naast dat er veel ervaring in het team zit, heb ik het ook hartstikke naar mijn zin. We werken momenteel vanuit huis, wat wel iets minder gezellig is. Ik kan het goed vinden met mijn collega’s, we hebben ook redelijk dezelfde interesses. Ik deelde bijvoorbeeld laatst iets over een robotstofzuiger in onze appgroep, en het bleek dat vier anderen er ook een hadden! Er is een goede sfeer, de scale-up sfeer spreekt mij erg aan. We werken allemaal op een erg dynamische manier, daar houd ik wel van."

"De directie van de gehele Claresco Groep is ook heel sociaal! We hebben laatst een appeltaart gekregen omdat we nog steeds vanuit huis werken. Eerder ook al een chocoladereep en met kerst kwamen de directeuren langs de deur met een presentje. Dat hoeven geen grote dingen te zijn, maar je merkt in kleine dingen dat je wordt gewaardeerd als collega en dat vind ik supertof! Het management is heel betrokken, iedereen is erg up-to-date en geïnteresseerd."

Odoo afbeelding en tekstblok

“Het voordeel van erp|open zit hem voor mij vooral in het aantal medewerkers en de jarenlange ervaring met de bedrijfssoftware van Odoo. Het is heel bijzonder om te zien hoe onze ontwikkelaars maatwerk voor elkaar boksen en dat met grote precisie weten te doen.”
– Brian, consultant bij erp|open

Word jij onze nieuwe ontwikkelaar? 

Odoo tekst en afbeelding blok

Sollicitatietips

Voor een functioneel consultant is het heel belangrijk om het menselijke niet uit het oog te verliezen. Werken met Odoo is natuurlijk een groot deel van je werk, maar het is vooral belangrijk dat je goed met klanten kunt communiceren. Zo heeft Brian bijvoorbeeld geen IT-achtergrond, maar met Odoo is dat ook niet per se nodig. Het is belangrijk dat je goed bent in het managen en begeleiden van klanten. Het is voor klanten ook niet makkelijk om een implementatie aan te gaan. Ze weten soms ook niet goed wat ze kunnen verwachten. Daardoor is het van belang dat de consultant ervoor zorgt dat klanten op hun gemak zijn en ze Odoo gaan vertrouwen. Het doel is dat ze fan worden van Odoo. Brian: "We gaan vaak van 'stress voor een software implementatie' naar 'deze software werkt goed en het is leuk om ermee te werken'. We gaan ervoor dat klanten echt tevreden zijn aan het einde van de rit."

 Als consultant ben je veel op pad, dus je zit veel in de auto. We kunnen ook heel goed werken op afstand. Wellicht dat we in de toekomst ook meer vanuit huis blijven werken omdat onze klanten ook zien dat dit goed werkt. Je bent een groot deel van de week in gesprek met klanten, dat maakt een werkweek heel dynamisch, gevarieerd en leuk.

 Als persoon is het goed om flexibel te zijn omdat er altijd wel kleine dingen tussendoor komen. Snel schakelen van klant naar klant is een goede eigenschap. Je moet het leuk vinden om oplossingen te vinden en te puzzelen. Puzzelen met je uren, puzzelen met je werkzaamheden en altijd puzzelen in Odoo!

Veerle

Zie jij jezelf ook werken bij erp|open?
We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Neem direct contact op met Veerle voor de mogelijkheden via: 
 0318 - 495370.