Blog

Blijf op de hoogte van het laatste Odoo nieuws

Automatiseer je financiële processen met Boekhouding in Odoo 14

 

De financiële administratie (boekhouding) is het belangrijkste onderdeel van de totale bedrijfsadministratie. Het is voor een ondernemer zelfs verplicht om een dergelijke administratie bij te houden. Het gebruik van de Odoo Boekhouding module is daarom noodzakelijk en wordt vaak gekenmerkt als één van de basismodules. Sales, inkopen en voorraad horen natuurlijk ook bij de belangrijkste bedrijfsprocessen, maar je ERP-software valt of staat bij een goed georganiseerde boekhouding. De boekhouding registreert alle cijfers van je ERP-systeem. Denk aan omzet, verlies en balans, de Odoo Boekhouding module houdt al jouw financiën goed bij. In deze blog kijken we met onze consultant Raymond naar de voordelen van boekhouding in Odoo 14.

Integreer je financiële administratie met andere bedrijfsprocessen

Om te beginnen zijn er twee aparte modules voor de financiële afdeling in Odoo. Je kunt Odoo Facturatie kiezen bij je ERP-systeem (deze wordt automatisch mee geïnstalleerd bij de sales module) en daarmee kun je alle facturen draaien. De facturatie module houdt dan in principe ook de omzet bij. Odoo Boekhouding (of accounting) gaat echt over het afletteren van (bank)boekingen en facturen en het bijhouden daarvan. De Odoo Boekhouding module houdt ook je winst, verlies en balans bij. Je kunt Odoo Facturatie wel zonder Odoo Boekhouding gebruiken, maar als je de boekhouding module installeert wordt de facturatie module in deze app opgenomen.

Het grote voordeel van Odoo is dat alle geïnstalleerde modules onderling gekoppeld zijn. Bij wijzigingen in de inkopen, verkopen of productie worden de gegevens in de financiële modules automatisch verwerkt waardoor de cijfers altijd up to date zijn. Of als er geproduceerde artikelen gereed gemeld worden, zijn deze ook gelijk bijgeboekt  op de voorraad grootboekrekening. De Odoo 14 Boekhouding module zorgt ervoor dat jouw financiën met iedere verkoop-, inkoop- of productiemodule geïntegreerd zijn.

Het belangrijkste aspect van Odoo Boekhouding is de gebruiksvriendelijke benadering met aanpasbare opties en geavanceerde tools om financiële operaties te beheren. Functies als directe bankafstemming, het maken van real-time rapportages, grootboeken en rekeningschema’s te beheren, opvolgingen voor betalingen, valuta’s etc. waardoor de Odoo module voor boekhouding een betrouwbare tool is voor de financiële operatie van jouw bedrijf!

“Zelfs als je geen boekhouding in Odoo bijhoudt, zou ik je toch aanraden de module Accounting te gebruiken. De rapportages en grootboeken binnen Odoo zijn waardevol voor een (externe) accountant.”
- Raymond, Odoo Consultant

Odoo boekhouding

De voordelen van Odoo Boekhouding

    Odoo Boekhouding is volledig geïntegreerd met je bedrijfssoftware waardoor je geen extern boekhoudingsprogramma nodig hebt;
    Richt je grootboeken zelf in en houd ze goed bij in Odoo. De grootboeknummers zijn makkelijk te koppelen met bijvoorbeeld je voorraad en omzet systemen in Odoo;
    Draai facturen waarin je kunt aangeven op welke post deze geboekt moeten worden;
    Je kunt automatische voorraadwaardering toepassen. Dat betekent dat na een verkoop de voorraad automatisch wordt afgeboekt vanuit een bepaalde rekening. Als er nieuwe voorraad binnenkomt, wordt deze bijgeboekt op de gewenste rekening;
    Boekingen kun je volledig bijhouden en deels automatiseren;
    Het is makkelijk om exports draaien in XAF formaat. Zo kan de boekhouding eenvoudig in een aangifte of audit softwarepakket geladen worden;
    Odoo Boekhouding is compleet, je kunt je gehele basisboekhouding goed bijhouden doordat al je bedrijfssystemen aan elkaar gekoppeld zijn. Zo hoef je geen extra exports uit te voeren.

Gebruik handige rapportagemogelijkheden voor een complete en inzichtelijke boekhouding

De Odoo Boekhouding module heeft uitgebreide rapportagemogelijkheden waarbij omzet, inkopen, de (product)categorieën waarin je omzet hebt gedraaid, marges, terugzoeken op facturen en BTW wordt bijgehouden en op ieder gewenst moment als rapport uitgedraaid kan worden. Wat dat betreft is het een heel compleet systeem. Ook in de andere Odoo modules zijn standaard rapportagemogelijkheden te vinden. Of het nu een lijst is, een grafiek of kanban view, in Odoo kun je zelf de weergave kiezen. Zeker MKB-bedrijven hebben met de standaard rapportages in Odoo een volledig product. Grotere bedrijven zoals multinationals vragen vaak meer uitgebreide en complexere rapportages.

erp|open heeft samen met iqbs een eigen BI-oplossing ontwikkeld, waardoor we met behulp van Power BI rapportages op maat kunnen maken. Zo maken we alle bedrijfsactiviteiten uit Odoo visueel inzichtelijk.

BI voor Odoo

“Wat mij opvalt als bedrijven met Odoo 14 beginnen, is dat ze allemaal zeggen dat het mede dankzij de Boekhouding module een heel compleet systeem is.”
- Raymond, Odoo Consultant

Speciale functies in Odoo 14

Onze financiële Odoo consultant Raymond vertelt je over de meest handige updates voor Odoo Boekhouding en reguliere boekhouding tips voor Odoo 14. Zo kun je tegenwoordig sneller zien of facturen op tijd betaald zijn, wat de status van je financiële documenten is en wat de volgende activiteiten zijn als accountant of financiële controller.

        Tips van onze financiële Odoo consultant:

        “Als je zelf niet veel verstand hebt van finance raad ik je aan een accountant of boekhouder in de hand te nemen. Ondanks dat Odoo zelf redelijk eenvoudig oogt en gebruiksvriendelijk is, kan het al snel ingewikkeld worden doordat de belastingdienst een aantal eisen stelt. Ze eisen daarin onder andere dat je je boekhouding echt goed bijhoudt. Dat betekent dat je een goede basiskennis in boekhouding moet hebben. Dat geldt ook voor het gebruik van de Odoo Boekhouding module."


        Combineer Odoo Boekhouding en Odoo Documenten:

        ✔    Alle documenten zijn in Odoo te importeren;
        ✔    Meerdere facturen kunnen vanuit één PDF worden opgesplitst in afzonderlijke facturen;
        ✔    Artificial Intelligence (AI) voor geïmporteerde leveranciersfacturen en kassabonnen: de inhoud van de kassabon wordt gelezen met de kassabon scan app;
        ✔    Bij het scannen van rekeningen registreert het systeem automatisch leverancier, datum, valuta, totaal, subtotaal, referentie, belasting en bankrekening;
        ✔    Laat eenvoudig facturen accorderen door collega's en/of management;
        ✔    Vanuit Odoo Documenten kun je direct naar Odoo Boekhouding linken.

        Wil jij Odoo Boekhouding implementeren?
        Voor 16 euro p.p.p.m. kun je van alle voordelen profiteren.

        Neem direct contact op met Leo via 0318-495370

        Contact erp|open